Sinds anderhalf jaar werkt Polpo met een klein team aan een monitoringsproduct waarmee het de wereld van Public Affairs op stelten wil zetten. Dat is een ambitieuze doelstelling, en wij zijn dan ook van mening dat zoiets alleen kan met een gefocust en multidisciplinair team. In deze serie blogs stellen we de leden van dit team graag aan u voor. In de schijnwerpers vandaag staat de weledelgeleerde heer Caspar Pille (28), bij Polpo verantwoordelijk voor de inhoudelijke uitwerking van het monitoringsproduct.

Caspar, geboren in Amsterdam maar opgegroeid te Laren, is de man van het helikopterperspectief. Zo één die van de meeste zaken wel verstand heeft. Daardoor heeft hij niet alleen oog voor de beste oplossing voor een complex professioneel vraagstuk, maar voor eigenlijk alle mooie en belangrijke dingen in het leven. Hij is er zo eentje die net zo makkelijk tekst en uitleg kan geven over kunstmatige intelligentie in de zorg als over de optimale bereidingswijze voor Belgisch stoofvlees, het verraad van de Chinese revolutie door Deng Xiaoping of waar in Italië je de meest vakkundige schoenmaker kunt vinden. Hij is zo iemand die weet wat woorden als “syncretisch” of “holistisch” betekenen, een Claret van een Beaujolais kan onderscheiden, zich evengoed op zijn gemak voelt in Café Nol in de Jordaan als in het statelijke Hotel Des Indes in Den Haag, en iemand die waarschijnlijk altijd die lekker stinkende kaas haalt bij de kaasboer.

Zijn professionele achtergrond is al even eclectisch als zijn smaak (als je kwijt bent wat ‘eclectisch’ ook alweer betekent – Caspar is te bereiken op 06 41571921). Hij studeerde af in internationale betrekkingen en crisis & security management, werkte bij het Europees Parlement en deed ervaring op in de public affairs, was taalcoach bij VluchtelingenWerk Nederland en deed in Marokko onderzoek naar jongeren in stedelijke gebieden. Onder het genot van opnieuw een straffe bak koffie, vertelde hij over hij zijn bagage inzet om Polpo naar een hoger plan te tillen.

Caspar, je studeerde af in internationale betrekking, ging je focussen op crisis & security management, om vervolgens in de IT aan de slag te gaan. Was dat een logische stap?

Haha, niet bepaald. Zoals een beetje politicoloog betaamt ben ik eerst bij een grote politieke organisatie aan de slag gegaan, namelijk het Europees Parlement. Ik ben eigenlijk alleen maar in de IT gerold omdat ik kansen zag om de innovatieve technologiën van vandaag de dag toe te passen binnen de wereld van de Public Affairs. Toen ben ik met mijn goede vriend en oud-studiegenoot Desmin gaan zitten om dit op te zetten.

Welke mogelijkheden zag je precies?

Wat ik tijdens mijn ervaring in de Public Affairs vooral zag was een enorme toename aan politieke informatie in digitale vorm. Instituties, organisaties en allerlei andere politieke lichamen publiceren steeds meer informatie online. Dat is geweldig, want dat betekent dat je veel meer in de gaten kunt houden dan vroeger, maar het nadeel is dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Als je dat allemaal wil vatten – via email-attenderingen, RSS-feeds, nieuws-alerts, noem het maar op – dan heb je daar vaak een dagtaak aan. Dat blijkt ook wel uit het feit dat er genoeg organisaties zijn die precies dat als dagtaak hebben. Het leek ons geweldig om die last te verlichten met slimme technologische oplossingen. Zo kunnen we eindgebruikers enorm ontzorgen. Wat mij ging prikkelen: waarom zou je een junior medewerker inzetten om al deze informatie op te vangen en te filteren, als je ook een cognitief systeem kan bouwen om dat voor jou te doen. Dankzij de digitaliseringstendens en de cognitieve technologie van IBM Watson waren we we hier precies toe in staat.

Wat is volgens jou de unieke meerwaarde van Polpo?

Er zijn een aantal belangrijke dingen aan Polpo. Enerzijds wordt de gebruiker ontzorgt: je krijgt realtime updates van alle relevante informatie op jouw thema’s, informatie komt proactief naar je toe. Daarnaast is Polpo zeer gebruiksvriendelijk, waardoor iedereen – zeker ook de minder technisch begaafden – gemakkelijk zelf kan volgen wat hij of zij wil. Daarnaast is er – ook niet onbelangrijk – het kostenplaatje. Je bent met Polpo veel minder tijd kwijt aan het volgen van politieke informatie dan met andere manieren van monitoring. Dat is tijd die nu kan worden besteed aan strategiebepaling.

Wat is het grootste verschil tussen de wereld van de Public Affairs, en die van de IT waar je nu actief in bent? Is de werkwijze heel anders?

Eigenlijk ben ik momenteel een beetje in beide werelden actief. Maar over het onderscheid: binnen PA en werkvelden op het gebied van communicatie is men in mijn ervaring zeer perfectionistisch. Alles wat je naar buiten brengt moet perfect zijn, elk woordje wordt gewogen en alle acties worden secuur onderbouwt. Dat is ook mogelijk omdat je de touwtjes stevig in handen hebt over datgene wat jij levert. Bij Polpo merk ik dat je in de IT vaak zo erg aan het pionieren bent, dat je vaak tegen technische uitdagingen aan loopt en allerlei zaken die je niet goed in de hand hebt. Daardoor word je gedwongen om dat perfectionisme deels achterwege te laten – je moet veel flexibeler zijn.

Je werkt binnen Polpo als Content Lead. Vertel eens kort over je voornaamste taken en dagelijkse bezigheden.

Content Lead houdt in dat ik enerzijds bezig ben met de inhoudelijke ontwikkeling van het product, met name om te zorgen dat het precies aansluit bij de behoeftes van de eindgebruiker. Ik wil ervoor zorgen dat we daadwerkelijk iets bouwen waar een Public Affairs professional baat bij heeft. Ik heb daarbij het voordeel dat ik zelf in die sector heb gewerkt, en zodoende snap waar de behoeftes liggen. Ik spiegel het dus heel erg aan mijn eigen ervaring. Daarbij houd ik controle op de kwaliteit van de politieke informatie in de monitoringsresultaten, die houd ik dagelijks met grote nauwkeurigheid in de gaten.

Wat is de grootste uitdaging die je hierbij in je werk tegenkomt?

Ten eerste is er de veranderlijkheid waar ik net ook al even aan refereerde. Techniek is onvoorspelbaar, bugs kunnen zich uit het niks ineens voordoen, of stukjes applicaties werken niet hoe je het eigenlijk wilde. Er is een bepaalde grilligheid waar je voortdurend op moet anticiperen en op moet doorgaan. Je moet je nooit uit het veld laten slaan. Je bent veel bezig met oplossingen bedenken voor vraagstukken, of die nou van technische of van inhoudelijke aard zijn.

Heeft je werk voor Polpo je kijk op politiek – of op lobbyen – veranderd?

Vooral wat betreft dat laatste is dat zeker het geval. Als ik mensen spreek, dan merk ik dat lobbyen nog wel eens een negatieve connotatie kan hebben. Ik zie nu echter elke dag dat lobbywerk ook een sterk maatschappelijk belang kan dienen. Noem het toeval – maar veel van onze eerste klanten zijn stichtingen en maatschappelijke organisaties. Die zijn dag in dag uit bezig met het agenderen van onderwerpen en het behartigen van publiek gedragen belangen. Al die organisaties zien we ook geregeld terug in onze monitor. Het lobbywerk is dus ook een vehikel voor maatschappelijke inspraak, en ik zie in onze stakeholderanalyse dat de lobbywereld veel diverser en pluraler is dan vaak wordt beweerd.

Dan tenslotte: heb je nog tips voor het optimaal bereiden van Vlaams stoofvlees?

Zeker. Het belangrijkste wat ik zou willen meegeven is: stoof het gerecht in een biertje dat je ook zelf zou drinken. Bij mij viel de keus daarom op een lekkere Grimbergen Dubbel.

Wil je meer weten over Polpo? Neem dan contact op met Caspar via cpille@polpo.com of 06 41 57 19 21