Selecteer een pagina

Sinds anderhalf jaar werkt Polpo met een klein team aan een monitoringsproduct waarmee het de wereld van Public Affairs op stelten wil zetten. Dat is een ambitieuze doelstelling, en wij zijn dan ook van mening dat zoiets alleen kan met een gefocust en multidisciplinair team. In deze serie blogs stellen we de leden van dit team graag aan u voor. Aan het woord vandaag is Stephan Janssen (31), die binnen Polpo zijn mannetje staat als Development Lead.

Stephan is al jarenlang de absolute expert op het gebied van cognitieve technologie. Jarenlang werd hij gepokt en gemazeld in de A.I bij Polpo-partner You-Get, waar hij zijn expertise inzette om functionele vereisten om te zetten in technische oplossingen voor diverse grote klanten in de publieke en private sector. Als één van de vier wijzen stond hij aan de wieg toen Polpo twee jaar terug voor het eerst het levenslicht zag. Sindsdien zorgt Stephan ervoor dat alle aardplaatverschuivende ideëen die hier aan de lopende band geponeerd worden ook echt gestalte krijgen.

Tenminste, als dat mogelijk is. Als het niét mogelijk is, is Stephan ook de beroerdste niet om haarfijn uiteen te zetten waarom dat zo is. Naast visionair technoloog is de beste man namelijk ook gewoon een nuchtere Groninger, die weet dat je gaatjes niet vult met praatjes maar met verstandige daadjes. Met ijskoude ratio en concrete oplossingen. Stephan houdt het graag to-the-point, spreekt in korte zinnen, wars van curieuze stijlfiguren en compleet gevrijwaard van alle ruis. Alle ingrediënten waren dus daar voor een oerdegelijk vraaggesprek.

Stephan, hoe ben je bij Polpo terechtgekomen?

Ik was eerst werkzaam bij partner You-Get, waar ik gewoon terecht ben gekomen door te solliciteren. Vanwege mijn A.I-expertise ben ik toen gevraagd om de technologie bij Polpo te komen doen.

Helder. Kan je uitleggen waar je je binnen Polpo vooral mee bezighoudt?

Ik houd me bezig met het ontwerpen en het uitwerken van de technische functionaliteiten. Vooral veel aangeven of zaken mogelijk zijn of niet. Je kent het wel. Ik doe inschattingen, ik help de developers. Ik ontwikkel dingen, ik debug dingen, ik verhelp problemen. In feite de executie van de ideëen van Caspar, Johan en Desmin. Als dat kan.

Wat zijn de voornaamste uitdagingen waar je elke dag tegenaan loopt?

De voornaamste uitdaging is het omzetten van de ideeën naar techniek, terwijl je de stabiliteit en de haalbaarheid en betaalbaarheid niet uit het oog verliest. Uiteindelijk heeft elke handeling het doel om Polpo naar een hoger plan te tillen, en daarvoor zijn zulke afwegingen altijd noodzakelijk. We blijven immers een jonge startup. Ideeën kunnen heel wild en visionair zijn, maar als het niet kan, dan kan het niet. Het maximale halen uit de beschibare middelen, is een grote uitdaging.

Lukt het, met dat in het achterhoofd, altijd om te blijven realiseren wat je voor ogen hebt?

Nee, zeker niet altijd. Ik heb echt niet de meest verheffende baan van de wereld hoor, voor een goed deel is het ook gewoon ‘nee’ zeggen tegen mooie ideeën. Dat moet ook gebeuren, romantischer kan ik het niet maken. Het bedenken van een nieuwe feature is wel een spannend proces, waar ik ook veel voldoening uithaal. Kijken wat er mogelijk is, afwegingen maken, ontwerpen maken. Daar kom ik mijn bed wel voor uit.

Kan je een voorbeeld geven van zo’n feature die je IT-liefhebbende hart sneller deed kloppen?

Binnen Polpo zijn de real time updates die we aanbieden een goed voorbeeld hiervan. Ik kan echt niet genoeg benadrukken hoe gaaf die zijn; je draait er zoeken als het ware mee om. Normaal gesproken ga je aan de hand van een opdracht zoeken in een set aan documenten, waarbij er een aantal documenten een match zijn met je zoekopdracht. Met de updates gebeurt het omgekeerde; er is een nieuw document, en dan vragen wij: voor welke klant is dit ene document van waarde? Je gaat dus met het document opzoek naar opdrachten die ermee overeen komen, om die dan proactief aan te kunnen bieden. Het was echt heel vet om te zien wat er dan mogelijk is, ondanks mijn natuurlijke scepsis over wat er mogelijk is en wat niet.

Je bent afgestudeerd in Business Informatics aan de Hogeschool van Amsterdam. Heb je daar veel inzichten verkregen die je vandaag de dag nog inzet?

Zeker. Die opleiding ging over alle soorten van bedrijfskundige informatie, oftewel het vertalen van klantwensen naar technische oplossingen. Dat doe ik nog altijd elke dag. Tegelijk ook de financiële afwegingen, en de vraag of datgene wat je bouwt ook oplevert wat je wilt dat het oplevert. Ik doe eigenlijk alles wat ik vroeger heb geleerd, alleen nog een stuk meer. Alles wat ik op papier ben tegengekomen zie ik nu elke dag.

Zijn er manieren waarop je technische IT-kennis toepast in het leven daarbuiten?

Hmm.. ik denk toch wel die analytische denkwijze. Ik heb een bepaalde wiskundige benadering. Sommige Polpo-collega’s focussen zich graag op tekst, ik ben meer van de cijfers. Die benadering heb je altijd bij je en houdt nooit op. Alleen al als ik in de auto zit, analyseer ik het verkeer om me me heen. Wat is de snelste strook, hoe kan ik mijn route optimaal inrichten, enzovoorts. En dan wissel ik dus niet constant naar wat op dat moment de snelste strook lijkt, maar denk ik in werkbare langetermijnoplossingen. Dat doe ik op werk, dat doe ik in het verkeer, dat doe ik als ik boodschappen doe.

Heeft Polpo je kijk op het politieke spelletje veranderd?

Ik denk het toch wel. Wat me vaak is opgevallen dat sommige belangengroepen heel geïnteresseerd zijn in thema’s die je intuïtief niet direct met dat belang zou associëren. Of ik in elk geval niet, maar ik heb dan ook geen politicologie gestudeerd. Door Polpo ben ik die verbanden beter gaan zien, hoe zaken aan elkaar zijn gekoppeld. Ook kan je de invloed van die groepen vaak goed terugzien, waardoor ik beter ben gaan begrijpen hoe actoren hun invloed laten gelden. Dat vind ik laaiend interessant, en het is gaaf om te zien hoe ik dat met slimme IT kan faciliteren.

Dan nog even iets anders. Volgens LinkedIn houd je ervan om dingen in 3D uit te printen. Wat is het gaafste dat je ooit hebt uitgeprint?

Haha, dan moet ik even op mijn lijstje kijken. Een tijd gelden was het toetsenbord van een collega kapot, zijn pootje was stuk. Dus dat heb ik de volgende dag toen even gefikst met de 3D-printer. Het coolste om te doen zijn dingen die ik zelf ontwerp, om een heel iteratief proces te laten lopen om delen van een doosje aan te sluiten, bijvoorbeeld.

Hoe lang verwacht je dat het duurt voordat Polpo ook 3D-geprintte polpo-inktivssen kan aanbieden?

Gaat nog even duren, maar we werken eraan.

Meer weten over Polpo? Neem contact op met Johan van Zaanen via jvanzaanen@you-get.com of 06 18 85 44 17