De Stint is in korte tijd van regulier vervoersmiddel verworden tot onderwerp van verhit debat in zowel de maatschappij als de politiek. Dit gebeurde allemaal in de nazomer van vorig jaar, toen heel Nederland werd opgeschikt door het vreselijke nieuws rondom het ongeval met de Stint in Oss. Uit de verwarring van die dagen volgde een serie aan maatregelen, die onlangs culmineerden in het definitieve verbod van de Stint op de openbare weg. Het was een proces dat zowel bij het publiek, het bedrijfsleven en in politiek Den Haag zelf de nodige reuring veroorzaakte. Voor een geïnteresseerde public affairs-professional is het in zo’n situatie van belang om nauwkeurig op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen, en om op efficiënte wijze de politieke zin van de onzin te kunnen onderscheiden. De politieke monitor van Polpo is hierbij een ideaal middel om elke stap van het beleidsproces te volgen. Dat gaan we in deze blog demonstreren.

stint

De Stint zoals het voertuig vaak gebruikt werd.

Een eenvoudige zoekopdracht op de term ‘Stint’ biedt een geïnteresseerde direct al enkele belangrijke handvaten voor verdere verkenning.  Zo zien we dat het politieke berichtenverkeer in de directe nasleep van het ongeluk toenam van nagenoege radiostilte tot enkele tientallen publicaties per week. De monitor toont ook de stakeholders die zich het meest profileren op dit dossier. Zo zien we direct kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks) en Remco Dijkstra (VVD), de ANWB, ProRail, de Nederlandse Spoorwegen en het Nederlands Forenisch Instituut als meest actieve betrokkenen. Allemaal in één oogopslag te zien, en onderbouwd met keiharde statistieken en staafdiagrammen. Ook niet onbelangrijk: de cognitieve zoektechnologie van Polpo zorgt ervoor dat alleen relevante resultaten over de Stint in de context van verkeersveiligheid naar voren komen. Stint staat namelijk ook te boek als omschrijving voor een kleine strandvogel – documenten daarover worden door Polpo direct herkend als niet behorend tot het zoekgebied waar we nu in zijn geïnteresseerd. Zo wordt ruis effectief uitgesloten.

Polpo Trendanalyse over het debat rondom de Stint.

De zoekmonitor van Polpo gaat echter verder dan slechts gebruiksvriendelijke grafieken. Met de zoekopdracht krijgt de gebruiker namelijk niets minder dan een politieke chronologie van het gehele Stint-vraagstuk. Die chronologie begint op vrijdag 21e september, direct na het vreselijke ongeval. Die dag komt Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur met een regeringsbrief waarin ze de technische overwegingen rondom de aanvankelijke goedkeuring van de Stint op de openbare weg uiteen zet. Die brief, en alle gerelateerde documentatie, vinden we aan het begin van de Polpo-zoekopdracht. De volgende week presenteert de minister de eerste bevindingen van het onderzoek naar het ongeluk. 1 oktober volgt voorts de aankondiging van de schorsing van de toelating van de Stint, resulterend in het feit dat de elektrische bolderkar uit voorzorg niet langer welkom was op de openbare weg. Wat volgde was een complex proces, waarin diverse onderzoeksrapporten, kamervragen, debatten en parlementaire moties de revue passeren. Het gehele dossier kan met Polpo met één eenvoudige zoekterm worden ondervangen, waarin alle relevante documentatie op chronologische en contextgevoelige wijze wordt weergegeven die is gevrijwaard van elke vorm van ruis.

Polpo updates en betrokken stakeholders.

Bovenstaande analyse laat zien dat gebruikers in een handomdraai grip kunnen krijgen op dossiers die zich in razendsnel tempo ontwikkelen door gebeurtenissen in de actualiteit. Polpo is geïnteresseerden graag van dienst in het op maat maken van Politieke zoekopdrachten, zodat ook u uw dossiers op een overzichtelijke manier kan volgen. Desmin Dekker maakte deze politieke analyse met de Polpo monitor. Meer weten? Neem contact met hem op via ddekker@you-get.com of telefonisch via 06 29 45 72 37.