Polpo is er voor alle organisaties die op de hoogte willen blijven van de politieke ontwikkelingen in Den Haag. Via deze blogserie delen wij de ervaringen van onze gebruikers. Ditmaal aan het woord: Saskia de Craen, Public Affairs adviseur bij SWOV.

Waarom doet SWOV aan politieke monitoring?
“Voor ons is het vooral belangrijk om de kennis die wij ontwikkelen precies daar te krijgen waar die gebruikt kan worden. Onze doelgroep is de verkeersprofessional, waarmee wij iedereen bedoelen die in zijn werk bezig is met het veiliger maken van het verkeer. Dus ook Kamerleden met verkeersveiligheid in hun portefeuille.

Voor ons is het belangrijk dat deze Kamerleden gebruik maken van onze kennis. Om goed in de gaten te kunnen houden aan welke informatie behoefte is, monitoren wij de parlementaire informatiestroom. Hierbij richten wij ons enerzijds op de politieke agenda, als er vragen of thema’s opkomen, kunnen wij daar onderzoek naar doen. Anderzijds kunnen wij met de kennis die wij al op de plank hebben liggen inspringen op de informatiebehoefte.”

Waarvoor gebruiken jullie nu met name Polpo?
“Polpo is vooral handig om te filteren. SWOV werkt maar op een heel klein gebiedje namelijk: verkeersveiligheid. Dat is natuurlijk ontzettend smal. Via de Tweede Kamer zelf moet ik erg veel teksten doorlopen om op zoek te gaan naar de speld in de hooiberg als het om verkeersveiligheid gaat; Polpo helpt mij erg om dat makkelijker te doen. Omdat de documentenstroom die uit de Tweede Kamer komt zo groot is, is het vooral lastig om deze real time bij te houden. Ik moet zonder Polpo echt een moment pakken om zelf door de documenten te gaan. Door de e-mailupdates van Polpo ben ik veel meer real time bij. Voorheen had ik echt een verloren uur nodig als ik handmatig door alle Kamervragen heen moest”

Wat vind je de leuke/handige feature van Polpo?
“Wat ik het handigst vind is dat je de e-mailalerts helemaal kan ‘customizen’. Je kan bij verschillende zoekopdrachten exact aangegeven op welke onderwerpen je e-mailalerts wilt krijgen. Dat vind ik super handig. Sommige dingen hoef ik niet direct te weten, andere dingen wel. Op deze wijze heb ik een mooi persoonlijk profiel”

Heeft het gebruik van Polpo nog geleid tot andere inzichten?
“Het is eerder dat het mijn bestaande werk makkelijker maakt. We doen ook niet echt aan lobbyen, politieke analyse of stakeholdermanagement. Wat we wel proberen is de onderwerpen die spelen goed in de gaten houden en waar nodig op deze onderwerpen aan te haken.”

Wil je meer weten over de filtermogelijkheden en hoe Polpo slim zoekt? Caspar Pille (cpille@polpo.nl) vertelt je er graag meer over!

Wij zijn trots op onze nieuwe klant SWOV!