Polpo is er voor alle organisaties die nauwgezet de politieke ontwikkelingen in Den Haag willen volgen. Via deze blogserie delen wij de ervaringen van onze gebruikers. Ditmaal aan het woord: Wout Neutel en Dico Baars, adviseurs public affairs bij Verus.

Waarom doet Verus aan politieke monitoring?
Dico: “Als vereniging van christelijk en katholiek onderwijs vertegenwoordigen wij meer dan 600 besturen en daarmee ruim 4000 scholen. We houden de onderwerpen die hen raken dan ook goed in de gaten”. Wout vult aan: “Wij zijn zeer afhankelijk van datgene wat er in de politiek gebeurt. Het is voor ons van cruciaal belang om daar bovenop te zitten. Alles staat of valt bij goede dossiervorming, dat je weet wat er speelt, en wat voor mogelijke effecten dat voor ons en voor de scholen kan hebben.

Dico: “Monitoring is de kern van het public affairs vak. Om ons werk goed te kunnen doen hebben we goed overzicht nodig van alle informatie. In het onderwijsdomein is de informatie breed en gedetailleerd. Heel veel verschillende wetgevingsaspecten raken aan de onderwijssector. Daarom is monitoring voor ons echt van belang”.

Welke onderwerpen waren de laatste tijd belangrijk om te volgen?
Wout: “Verus staat voor de vrijheid van onderwijs. Daarom volgen wij alle voorstellen en initiatieven die daaraan raken, zoals het wetsvoorstel ‘Meer ruimte voor nieuwe scholen’. In de afgelopen maanden stond de vrijheid van onderwijs weer volop in de (politieke) aandacht”.

Hoe heeft Polpo hierbij kunnen helpen?
Wout: “Polpo levert op maat gesneden informatie, overbodige ballast krijg je niet. Polpo heeft het grote voordeel dat het gedurende de hele dag, op het moment dat er bijvoorbeeld moties of amendementen worden ingediend, je deze meteen (per mail) op je scherm krijgt. Bij sommige trajecten zoals het wetsvoorstel “Meer ruimte voor nieuwe scholen” is dat voor ons van groot belang”.

Waarom hebben jullie voor Polpo gekozen om te helpen bij het monitoren?
Dico: “Ik word erg enthousiast van de manier waarop jullie kunstmatige intelligentie toepassen. Hierdoor hebben wij minder last hebben van allerlei aanverwante wetsvoorstellen en plannen waar soms het woord “onderwijs” wel in voor komt, maar die niet relevant zijn voor ons. Als de Minister van Defensie in een nota over interne opleidingen en onderwijs schrijft, is dat voor ons niet relevant. Bij andere monitoringsystemen ontvang je dit alsnog omdat het woord onderwijs erin staat, jullie kunnen dit met kunstmatige intelligentie uitfilteren.”

Wout: “Jullie bieden toegang tot de bronnen van steeds meer instanties. Het brede speelveld rondom onderwijs wordt bij jullie daarom goed ontsloten.”

Zou je Polpo aanraden aan andere public affairs professionals?
Wout: “Ja, zeker raad ik Polpo aan! Ik vind Polpo een hele handige en overzichtelijke tool.”

Dico: “Het monitoren van informatie, ook bij allerlei stakeholders, is heel essentieel voor het uitoefenen van ons vak. Daarnaast wordt de beschikbare informatie transparanter dus ik raad public affairs professionals zeker aan gebruik te maken van Polpo”.

logo Verus

We zijn trots op onze klant Verus!