Sinds anderhalf jaar werkt Polpo met een klein team aan een monitoringsproduct waarmee het de wereld van Public Affairs op stelten wil zetten. Dat is een ambitieuze doelstelling. Wij vinden dan ook dat zoiets alleen kan met een breed onderlegd en multidisciplinair team, dat zowel de fijnere details van de dagelijkse politiek als de technische vernuftigheden van cognitieve technologie in de smiezen heeft. Om dit team nader aan u te introduceren, lanceren vanaf vandaag wekelijkse update waarin de bijdrages van elk van de Polpokrachten bezongen worden. Voor deze eerste editie was creative lead Desmin Dekker enthousiast om het spits af te bijten.

Desmin (28) is afgestudeerd in Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, en functioneert binnen Polpo als Creative Lead. Hij houdt zich bezig met de innovativiteit, marktpositionering en gebruiksvriendelijkheid van het product. Onder het genot van een straffe kop koffie vertelde hij You-Get Columnist Noah van der Vaart over zijn achtergrond.

Desmin, hoe kwam je op het idee van Polpo?

Na mijn afstuderen in 2015 ben ik gaan werken voor You-Get, het IT consultancybedrijf van mijn familie. Bij You-Get zijn we al jaren bezig met het inzetten van intelligente softwareoplossingen voor grote organisaties in zowel het private als het publieke domein. Tijdens die tijd heb ik altijd contact gehouden met mijn ex-studiegenoot en goede vriend Caspar Pille, die in tegenstelling tot ikzelf wél de public affairswereld is ingedoken. Vanuit daar is het idee ontstaan om de slimme technologie uit mijn werk toe te passen op de politieke monitoring uit zijn werk. Zo is het idee voor Polpo ontstaan.

Waar staat die naam ‘Polpo’ eigenlijk voor?

Polpo Staat voor POLitical Partner Online, maar is ook een verwijzing naar de Octopus die terugkomt in het logo. We hebben namelijk overal onze “tentakels” om informatie binnen te halen en aan te leveren aan eindgebruikers. Octopussen zijn bovendien bovendien zeer intelligent, dus dat is ook niet onhandig qua beeldvorming.

Hoe zet je je ervaring als You-Get Consultant in tijdens je werk voor Polpo?

Ik pluk nog dagelijks de vruchten van de expertise die ik bij You-Get heb verkregen. Als consultant op het gebied van procesoptimalisatie ben ik goed in staat te luisteren naar behoeftes van klanten en die vervolgens te vertalen naar oplossingen die in het gebruik intuïtief zijn. In mijn visie is technologie een middel, en niet een doel op zich. Bij You-Get heb ik geleerd te kijken naar hoe we het zo kunnen inzetten dat het tot een optimale gebruiksvriendelijkheid leidt. Als je alles moet uitleggen, heb je als productontwikkelaar gefaald. Vanuit die ervaring met procesoptimalisatie weet ik bovendien goed wat er vaak mis gaat. Echte innovativiteit is buiten de gebaande paden gaan en met oplossingen komen waar anderen niet aan kunnen of durven. Die instelling is bij Polpo zeker niet anders, we doen er alles aan om het product self-evident te maken. Ofwel dat het geen uitleg behoeft om het te gebruiken.

Hoeveel profijt heb je van je opleiding als Politicoloog?

In elk succesvol IT-project is domeinexpertise onontbeerlijk. Dat domein is in ons geval de wereld van public affairs en het dagelijkse hebben en houden in Den Haag. Bij Polpo gaan we vanuit onze domeinexpertise oplossingen neerzetten die maximaal aansluiten bij de wensen van eindgebruikers. Die betrekken we ook heel actief in ons proces. Verder zijn er nog de analytische vaardigheden die ons bij de studie werd aangeleerd, waar het vooral draaide om het kunnen doornemen van grote hoeveelheden tekst in kleine hoeveelheden tijd – dat komt nu erg van pas met hoe we het cognitieve model uitdenken en in elkaar zetten.

Hoe onderscheid je zelf de politieke zin van de onzin?

In mijn persoonlijke nieuwsopname ga ik nog steeds rechtsstreeks naar de bron, waar ik vervolgens zelf ga uitzoeken wat ik relevant vind en wat niet. Daar kan dus nog wel een optimalisatieslag gemaakt worden, haha! Voor een Politicoloog is een waardeoordeel minder interessant, en dus probeer ik vooral tunnelvisie te voorkomen. Die benadering hanteer ik ook bij Polpo: door álle relevante informatie over een bepaald onderwerp binnen het relevante onderwerpgebied aan te leveren, kunnen we het kaf van het koren scheiden. Stel je voor: op Facebook like je een aantal updates van rechtse activisten over – pak ‘m beet – verandering van het klimaat. De algoritmes geven je dan allen maar updates van soortgelijke activisten. Polpo levert daarentegen álle informatie over een bepaald onderwerp – het enige wat we wegfilteren zijn onderwerpen die buiten het relevante debat vallen – zoals verandering van het vestigingsklimaat. Zo voorkom je tunnelvisie op een standpunt, en weet je toch scherper te filteren.

Gebruik je Polpo ook zelf?

Jazeker. Ik gebruik het zelf vooral om het dossier rondom aardgasvrij wonen in de gaten te houden. Dat thema speelt heel erg in mijn wijk. Klimaatverandering vind ik sowieso een van de meest bepalende uitdagingen van onze tijd. Ook het thema zorg volg ik sinds de recente faillissementen van Nederlandse ziekenhuizen met veel interesse. Polpo is daar zeer nuttig bij: voor mensen die geïnteresseerd zijn in specifieke onderwerpen als deze maakt onze monitor het mogelijk om enerzijds alle nieuwe informatie te volgen, en tegelijkertijd te kijken welke stakeholders zich binnen dat domein begeven. Zo kan je dus zien wie dit onderwerpen nog meer aan het hart gaat, en met hen in contact gaan.

Meer weten over Polpo? Je kunt Desmin bereiken via ddekker@polpo.nl of 06 29 45 72 37