Polpo is er voor organisaties die invloed willen uitoefenen op de politieke beslissingen die dagelijks in Den Haag worden genomen. Via deze blogserie delen wij de ervaringen van onze gebruikers. Ditmaal aan het woord: Anne-Marie Frissen, belangenbehartiger en beleidsadviseur Infrastructuur bij Bouwend Nederland.

Anne-Marie, vertel, waarom doet Bouwend Nederland aan politieke monitoring?

“Omdat we een branchevereniging zijn van zo’n 4300 bouw- en infrabedrijven in heel Nederland. Een van de taken van een branchevereniging is belangenbehartiging. Voor ons is de politieke lobby dus heel belangrijk om te voeren. Om te zorgen dat we bij dit proces zo min mogelijk missen en zoveel mogelijk op de actualiteit kunnen blijven inspelen, is politieke monitoring van belang.”

Welke onderwerpen zijn hierbij vooral belangrijk?

“We zijn opgedeeld in een aantal takken. Zelf houd ik me bezig met infrastructuur, en collega’s concentreren zich meer op utiliteitsbouw of sociale zaken als arbeidsrechtwetgeving. Er zijn zeer veel actuele dossiers. Denk bijvoorbeeld aan de wet kwaliteitsborging (die zorgt voor o.a de privatisering van het bouwtoezicht – red) die twee weken geleden door de Eerste Kamer is aangenomen. Ook het algemeen overleg over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) komt eraan. Daarnaast maken we ons geregeld druk over het onderhoud aan bruggen en sluizen, dat loopt namelijk enorm achter. Er is wat dat betreft wel geld beschikbaar vanuit de overheid, maar het wordt niet uitgegeven. Voor ons is het dus enorm belangrijk daar sterk lobby op te voeren.

Waarom hebben jullie voor Polpo gekozen om jullie te helpen in dit monitoringsproces?

“Voor ons zijn jullie een nieuwe manier van monitoring, bijvoorbeeld omdat jullie gebruik maken van kunstmatige intelligentie in tegenstelling tot traditionelere monitoringssystemen. Wat ik zelf vooral heel fijn vind is de gebruiksvriendelijkheid: als ik bijvoorbeeld een zoekopdracht wil aanpassen, dan gaat dat heel gemakkelijk zelf. Bij andere monitors moet ik dan altijd iemand opbellen, of moet ik met allemaal ongebruiksvriendelijke procenttekens en aanhalingstekens aan de slag omdat ik anders heel veel ruis heb. Bij jullie is dat nooit het geval. Een ander voordeel vind ik de prettige manier van presenteren. De grafieken die jullie bij de berichtenstroom aanbieden zijn heel prettig.

Ik denk dat jullie met het gebruik van kunstmatige intelligentie een echte toekomstbestendige monitor zijn. We zijn wat dat betreft echt early adapters en kijken enorm uit naar wat Polpo in de toekomst nog meer gaat bieden. Ik denk echt dat Polpo aan het begin staat van nog grotere dingen, die ons heel goed van pas gaan komen.”

Hoe gebruik je Polpo nu vooral? Welke feature maak je het meeste gebruik van?

Op dit moment gebruiken we het echt nog als een traditionele monitor, die gewoon heel handig is. Ik gebruik dus niet vooral één specifieke feature, maar zie het meer als een totaalpakket van wat jullie nu bieden, en van wat er in de toekomst mogelijk gaat zijn.

Dan ter afsluiting nog de hamvraag: zou je Polpo aanraden aan andere public affairs professionals?

“Zeker! Ik zou het aan iedereen aanraden. Niet alleen omdat het nu al een goede tool is, maar ook omdat jullie veel perspectief hebben. Jullie team is van een nieuwe generatie, vers van de pers, en daardoor denk ik dat jullie veel beter kunnen inspelen op wensen en veel klantgerichter te werk kunnen gaan.”

Benieuwd naar Polpo geworden? Neem contact op met Johan van Zaanen via jvanzaanen@polpo.nl, of telefonisch via 06-18854417

politieke monitor

Polpo is trots op haar klant Bouwend Nederland