Polpo is er voor alle organisaties die op de hoogte willen blijven van de politieke ontwikkelingen in Den Haag. Via deze blogserie delen wij de ervaringen van onze gebruikers. Ditmaal aan het woord: Daan Wijnants van Felyx. Deze innovatieve scale-up biedt elektrische deelscooters en is actief in het mobiliteitsdomein.

Waarom doet Felyx aan politieke monitoring?

“We zijn actief in een speelveld dat te maken heeft met overheidsrelaties. Vanuit de overheid zijn er momenteel allerlei ontwikkelingen op het gebied van ‘mobility as a service’ (MaaS), waar wij natuurlijk ook mee te maken hebben. Het is voor ons goed om op de hoogte te zijn van ontwikkelingen die daarbij spelen.”

“Ook volgen we regelgeving rondom onze voertuigtypes en de ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld data-delen op gemeentelijk of landelijk niveau. Het monitoren van stakeholders, de Tweede Kamer en de regering helpt daarbij.”

Welke onderwerpen waren de laatste tijd belangrijk om te volgen?

“De discussie over de helmplicht voor snorfietsen en de ontwikkelingen rondom mobility as a service. Op het gebied van mobility as a service volgen we de technische standaarden die ontwikkeld worden door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Maar we volgen bijvoorbeeld ook de discussie rondom de e-steps en of die in Nederland toegestaan zouden moeten worden.”

Hoe heeft Polpo hierbij kunnen helpen?

“Polpo attendeerde ons meteen op de internetconsultatie over het voorstel om de helmplicht voor snorfietsen te introduceren. Ik had deze consultatie anders natuurlijk op een later moment wel gezien, maar dankzij Polpo wist ik het echt meteen. Ook ontvangen we regelmatig updates over brieven uit de Kamer over voor ons relevante discussies. Ik lees deze altijd even snel en ben zo goed op de hoogte.”

“Het feit dat je elke ochtend doorkrijgt of er wat is genoemd, met een schifting op onderwerp, dat is erg handig.”

Zie je meer startups die aan public affairs en politieke monitoring doen?

“Bij startups binnen het mobiliteitsveld zie ik het wel meer gebeuren, dan is de public affairs rol vaak gecombineerd met business development. Bij startups in het algemeen denk ik dat het wel een beetje een ondergeschoven kindje is. Maar public affairs is natuurlijk ook niet voor elke startup relevant. Voor ons, omdat wij veel met overheden werken en midden in de discussie rondom gebruik van openbare ruimte staan, is het natuurlijk wel heel relevant.”

Zou je Polpo aanraden aan andere Public Affairs professionals?

“Ja, want Polpo werkt gewoon erg soepel. Ik zie ook mogelijkheden voor jullie om uit te breiden naar bijvoorbeeld de gemeentelijke informatiestromen. Kortom, Polpo is een handig en helder systeem.”

We zijn trots dat Felyx, Polpo gebruikt!