Waarom doet CZ aan politieke monitoring?

“CZ is als zorgverzekeraar een belangrijk onderdeel van het zorgstelstel in Nederland. De zorg is, ook voor corona, dagelijks onderwerp van gesprek. Het is voor ons belangrijk om te weten wat er in de maatschappij, en zeker ook op politiek vlak speelt op zorggebied. We willen vroegtijdig weten welke onderwerpen er leven bij de politiek zodat we daarop kunnen inspelen.”

Welke onderwerpen waren de laatste tijd belangrijk om te volgen?

“Het onderwerp wat we de laatste tijd veel gevolgd hebben was natuurlijk ‘corona’. We zijn heel blij dat je in Polpo hiervoor snel zelf een zoekopdracht kan instellen. Dit was belangrijk omdat er bijna wekelijks een debat was over corona. Soms waren ook zorgverzekeraars onderwerp van de politieke debatten. Dit omdat we een belangrijke rol spelen in het financieel steunen van de zorgverleners. Zo kunnen zorgverleners hun praktijken continueren en blijft de zorg ook na de coronacrisis voor iedereen toegankelijk. Daarnaast worden er nu ook extra kosten gemaakt, welke deels ook via de zorgverzekeraars lopen. We zijn dus geïnteresseerd wat de minister hiervan vindt, wat andere politieke partijen ervan vinden en wat voor kamervragen er over corona worden gesteld.”

Hoe heeft Polpo hierbij kunnen helpen?

“In het begin was monitoring voor ons hand- en ambachtswerk. Dit betekende dat je zelf alle websites in de gaten moest houden, maar daardoor mis je dus een hoop zaken. Omdat je niet continue aan het kijken bent en je ook niet weet of je op de juiste nieuwsbrieven bent geabonneerd. Je krijgt namelijk al zoveel nieuwsbrieven. We hadden het gevoel dat we niet helemaal compleet waren, terwijl het heel belangrijk is om de politieke lijnen te blijven volgen. Daarom hebben we een professionaliseringsstap gemaakt. Zo zijn we naar een monitoringssysteem gaan kijken en bij Polpo uitgekomen. Daarmee missen we geen zaken meer en lopen we niet achter de feiten aan.”

Welk onderdeel van Polpo helpt jullie?

“Wat ons erg helpt is dat we specifieke zoekopdrachten kunnen aanmaken voor zorg gerelateerde thema’s en dagelijks kunnen zien wat de resultaten van deze zoekopdrachten zijn. Het is een erg gave optie dat wanneer CZ wordt genoemd in een politieke context, we dit direct in onze mailbox krijgen. Zo weten we real-time dat er over onze organisatie gesproken wordt.”

“Anderzijds maken we ook veel gebruik van de agenda die in Polpo zit. Zo zien we snel wanneer welk kamerdebat is en welke onderwerpen op de agenda staan. Dit helpt ons om verder vooruit te denken.”