Waarom doet de DSA aan politieke monitoring?

Wij zijn als Dutch Startup Association (DSA) de belangenbehartiger voor startups in Nederland. Als je belangenbehartiger bent moet je goed overzien wat er speelt in de politieke wereld. Je moet de juiste informatie hebben en weten welke spelers actief zijn, en dus een goed overzicht hebben. Door politieke ontwikkelingen te volgen kunnen we de inbreng vanuit de DSA op belangrijke onderwerpen goed timen.

Politieke monitoring is een essentieel deel van het werk van een belangenbehartiger. Wij zijn als DSA ervoor om Nederland een makkelijk en goed georganiseerd innovatieland te maken. Makkelijk in de zin dat er weinig barrières zijn voor ondernemers om te ondernemen. Wij richten ons in dat geval vooral op de technologie georiënteerde ondernemers. Goed georganiseerd houdt in dat we als startups en organisatie ook een stem aan tafel moeten hebben. We doen dit niet alleen in Den Haag, maar ook in Brussel.

Welke onderwerpen waren de laatste tijd belangrijk om te volgen?

Wij zijn actief op alles rondom fiscale hervormingen. Wat ik hiermee bedoel is dat het aantrekkelijker moet worden in Nederland om te zorgen dat je gemakkelijker (en fiscaal aantrekkelijker) kunt investeren in startups. Dit is namelijk op dit moment relatief onaantrekkelijk, denk aan de Seed- of Angel regelingen. Dat moet echt anders. Als je dit verandert blijft het geld in Nederland. We moeten zeker niet achterblijven bij andere landen.

Het tweede punt -wat in lijn ligt met het eerste punt- is dat we moeten zorgen dat aandelen en aandelenopties nemen en krijgen in startups ook aantrekkelijker wordt gemaakt. Dit is belangrijk omdat je er dan niet alleen voor zorgt dat je talent aantrekt, maar ook zorgt dat de brede welvaart wordt gedeeld. Hiermee bedoel ik dat je talent in een andere vorm kan belonen dan alleen het salaris.

Als laatste is dat we staan voor een meer divers en inclusiever startupland. Dat heeft niet alleen te maken met principiële punten, dat iedereen een startup moet kunnen beginnen, maar ook heel simpel dat inclusievere startups meer succesvol zijn als bedrijf. Het is in het belang van BV Nederland.

Op de onderwerpen van de Digital Services Act en de Digital Singel Market Act zijn we ook Europees actief en volgen we dit nauw.

Hoe helpt Polpo in het volgen van ontwikkelingen?

Wat handig is, is dat het een systeem is wat je zelf goed en daarmee nauwkeurig kunt instellen. Wat namelijk vaak gebeurt, is dat monitoringsdiensten te generiek zijn. Als je alles over startups wilt weten, dan is het erg breed. Dat is niet zo effectief.

Wat aantrekkelijk is aan Polpo, is dat naarmate je het langer gebruikt, je het ook steeds effectiever kunt instellen. Dus het gaat steeds meer tijd schelen omdat het volledig wordt afgestemd op je wensen. Als je het in het public affairs team, zoals wij, samen afstemt, dan kun je ook samen kijken wat er langskomt en bij welke onderwerpen je nog wat in het platform moet bijschaven. Hierna ontvang je als team uiteindelijk precies de informatie waar je naar op zoek bent. Dat is dus deel één, het effectief kunnen instellen.

Deel twee is dat Polpo in staat is precies de informatie aan te sluiten die we willen. Denk bijvoorbeeld aan de bron kabinetsformatie2021.nl; deze is ontzettend handig want dan hoef ik zelf deze bronnen niet meer apart op te gaan zoeken en te volgen. Je kunt handig doorklikken en daarna snel scannen. Dat is erg fijn. Een gemiddelde kabinetsbrief is wel vijf of zeven pagina’s lang. Wij hebben niet de tijd om het allemaal te lezen, maar de scanfunctie helpt om hier snel doorheen te gaan.

Als laatste wil ik zeggen dat het gewoon gemakkelijk en laagdrempelig voor iedereen te gebruiken is!

Welk onderdeel van Polpo helpt jullie?

Wat mij voornamelijk tijd bespaart is dat ik het goed kan instellen. Het tweede wat helpt is dat je dus gemakkelijk kan doorklikken. De verbinding met het dashboard vanuit de e-mail is naadloos en snel. Je kan zo in 2 klikken op het stuk staan waar je naar opzoek was en dat maakt het leven eenvoudig.

Daarnaast gebruiken we ook de nieuwsbrieffunctie waarmee we anderen binnen de organisatie informeren over de politieke ontwikkelingen. Zo stop ik als public affairs professional mijn expertise in de nieuwsbrief en kan andere hiermee gemakkelijk informeren over politieke ontwikkelingen.

Wat ook fijn is, is dat je als Polpo politieke informatie toegankelijk maakt voor kleinere verenigingen omdat je op een hele kosteneffectieve manier toegang hebt tot de politieke ontwikkelingen. Juist voor mensen die goed geïnformeerd zijn, is zo’n platform heel handig. Ik weet namelijk al waar en naar wat ik moet kijken. Dus wat ik nodig heb is een middel die ook aan die ervaring beantwoordt. Vanuit dat perspectief is het handig om heel concreet de informatie te ontvangen!