Waarom doet de PZO aan politieke monitoring?

Wij zijn als Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) de belangenbehartiger voor zelfstandigen in Nederland. Om die belangen op een goede manier te behartigen, moeten we weten wat er allemaal speelt. Er gebeurt veel in de politiek en op ministeries, en dus moet die informatie wel tot je komen om je werk goed te kunnen uitvoeren.

Wij behartigen de belangen voor zelfstandigen; zo vertegenwoordigen wij diverse beroepsgroepen zoals communicatieprofessionals, IT’ers, zorgprofessionals maar ook tolken of vertalers. Iedereen die als kleine zelfstandige aan het werk is, vertegenwoordigen we. Vaak via het collectief, de beroepsorganisatie, maar ook individuen sluiten zich bij ons aan.

Welke onderwerpen waren de laatste tijd belangrijk om te volgen?

De laatste tijd zie je dat zeker bij discussies over de arbeidsmarkt alles over ZZP gaat. Of het nu gaat over pensioenen, arbeidsongeschiktheid, leren & ontwikkelen of fiscaliteit – in heel veel onderwerpen zijn zelfstandigen onderdeel van de discussie. Al die onderwerpen zijn voor ons belangrijk omdat het gaat om de positie van de zelfstandigen op de arbeidsmarkt. Er worden vragen gesteld als: “zijn zelfstandigen wel goed beschermd?” of “zijn er geen verkeerde fiscale prikkels?” en “zijn zelfstandigen wel of geen werknemers”? Op al deze vraagstukken zijn wij als PZO actief.

De komende kabinetsperiode zou ik graag willen bereiken dat de zelfstandigen een eigen rechtspositie krijgen op de arbeidsmarkt en daarmee dus erkend worden als onderdeel van de arbeidsmarkt. Nu moeten ze namelijk aantonen dat ze geen werknemer zijn en aantonen dat ze ondernemer zijn. Ze moeten altijd íets aantonen terwijl ze niet op hun eigen merites worden beoordeeld.

Samen met VNO-NCW en MKB-Nederland doen we dit voor meer dan 100.000 zelfstandigen. De diversiteit is dus heel groot.

Hoe helpt Polpo in het volgen van ontwikkelingen?

Voorheen was ik geabonneerd op allerlei e-mailalerts van de Tweede Kamer en de Ministeries en kreeg zo elke ochtend heel veel mails. Gezien de veelheid aan onderwerpen die we volgen gaat dat dus over alle ministeries heen. Maar in de nieuwsbrieven die ik voorheen kreeg, staat ook veel informatie waar ik helemaal niet in geïnteresseerd ben en niet hoef te weten. Denk bij EZK bijvoorbeeld aan de aardbevingen, dat betreft zelfstandigen niet. Ik moet wel steeds al die mails doornemen om te kijken of er relevante documenten zijn en of er iets in staat waar ik wel iets mee kan.

Hier lost Polpo voor mij een groot probleem op. Ik kan helemaal op maat, met mijn eigen zoektermen, een profiel instellen waarna Polpo voor mij alle relevante informatie mooi bundelt. De informatie komt nu ook juist tot mij doordat Polpo doordringt tot het inhoudelijke niveau. Voorheen keek ik alleen naar titels, maar nu weet ik dat er ook inhoudelijk over een onderwerp is gesproken omdat Polpo dit voor mij doorleest. In verslagen spring je meteen naar de juiste plek in een discussie: waar het op het eerste gezicht gaat over corona steunmaatregelen voor bedrijven blijkt het dan ineens te gaan over zelfstandigen.

Eigenlijk is het nu een stuk gemakkelijker, en kom ik veel meer te weten dan dat het geval was met mijn ‘oude’ e-mailalerts.

Welk onderdeel van Polpo helpt jullie?

Elke ochtend scan ik de update e-mail van Polpo en de onderwerpen waardoor ik meteen op de hoogte ben van alle ontwikkelingen. In de mail word ik naadloos doorverwezen naar de Polpo omgeving waar ik meteen op de plek in de tekst kom die voor mij interessant is. Zo kan ik in een paar seconden zien wat er is gezegd en door wie. Zo kan ik goed de belangen behartigen en scheelt het mij gewoon een hoop tijd!

Benieuwd naar Polpo geworden? Vraag een demo aan!