In 2017 begon Polpo met een enthousiast idee: het slim samen laten komen van politieke informatiestromen in één handig dashboard. Anno 2021 is er veel doorontwikkeld en biedt het platform een agendamodule, een nieuwsbriefoptie en gaat Polpo de grens over!

Een tiental verschillende websites open in je taakbalk, het instellen van handmatige notificaties voor al deze bronnen en dan ook nog eens al deze stukken apart combineren in één nieuwsbrief naar je klant of achterban: dat moet sneller en beter kunnen dacht Caspar Pille, medeoprichter van Polpo. Hij en Johan van Zaanen, ook medeoprichter, zagen deze uitdaging als aanmoediging om Polpo te starten. Een gesprek tussen twee bouwers met een hart voor politiek, IT en het ondersteunen van organisaties in hun belangrijke belangenbehartigingswerk.

Informeren en visualiseren

Het maken van een juiste situatieanalyse (wie zegt wat, wanneer, over mijn onderwerp?) is een belangrijke eerste stap in een succesvolle lobbystrategie. Heb je een helder beeld bij deze vragen, dan kun je jouw boodschap en doelgroep bepalen, je netwerk mobiliseren en met een duidelijk doel op pad richting Den Haag. Vroegtijdig en volledig op de hoogte zijn van relevante informatie is daarom van cruciaal belang. Goede politieke monitoring is hierbij onmisbaar. Johan: “Met monitoren bedoelen we alle functionaliteit die erop gericht is om de gebruiker proactief vanuit het platform op de hoogte te houden van de laatste politieke ontwikkelingen. Dit doen we onder andere door het aanbieden van een slim e-mailnotificatiesysteem en de optie van een volledige integratie van parlementaire vergaderingen met bijvoorbeeld je Outlook agenda. We halen informatie binnen via onze digitale ‘tentakels’ vandaar de naam Polpo!”

Naast dat Polpo proactief alle relevante informatie voor je monitort, kan Polpo ook ingezet worden om informatie op te zoeken en te visualiseren. De verschillende  functionaliteiten in het platform spelen hierbij een belangrijke rol. Caspar: “In het Polpo platform is onder meer een trendanalyse opgenomen. Hierbij zie je in een oogopslag een beeld van het volume van de berichten waarin je onderwerp voorkomt. Daarnaast laat Polpo met het algoritme via de stakeholderactiviteit-meter de stakeholders (Kamerleden, bedrijven, denktanks, brancheorganisaties) zien die met je onderwerp samen voorkomen in de politieke informatiestromen. Het platform helpt gebruikers dus snel grip te krijgen op voor hen relevante onderwerpen.”

Monitoring van de toekomst

Polpo innoveert ten opzichte van feedreaders en de enkel op zoekwoorden gebaseerde systemen door de inzet van kunstmatige intelligentie die Polpo in staat stelt context te herkennen. Hierdoor wordt irrelevante informatie niet aan de gebruiker gepresenteerd. Johan:  “Ter illustratie, traditionele systemen maken bij de zoekopdracht “energie” geen onderscheid tussen “energie krijgen van de stad New York” en “inzetten op duurzame energie”. Indien de gebruiker het onderwerp energie in het kader van energiebeleid wil monitoren zal er dus ruis (irrelevante bijvangst) ontstaan.” Caspar: “Door context te herkennen is Polpo wél in staat dit onderscheid te herkennen en kan daarmee de gebruiker zeer nauwkeuriger bedienen. Daarnaast zet Polpo kunstmatige intelligentie in om automatisch relevante inzichten te halen uit de enorme stroom aan politieke informatie.”

De grens over

Caspar: “Polpo is continu in ontwikkeling, met dank aan onze enthousiaste gebruikers en hun waardevolle feedback. Hierdoor is het platform de afgelopen jaren uitgebreid met onder andere een agendadashboard, een nieuwsbriefmodule en lanceren we binnenkort vol trots het EU dashboard! Dit doen we samen met collega Tessa Daling, politicoloog met expertise in internationale politiek. Vanaf september kunnen Polpo gebruikers dus ook slimme inzichten krijgen in de politieke informatiestromen vanuit Brussel en hoe jouw onderwerp in het Nederlandse parlementaire proces zich daarmee verhoudt. We kijken dus uit naar een mooie tweede helft van het jaar vol nieuwe ontwikkelingen!”

Meer weten? Volg Polpo op LinkedIn of stuur een bericht naar Tessa Daling, tdaling@polpo.nl