Waarom doet Sectorraad Praktijkonderwijs aan politieke monitoring?
Wat we merken is dat praktijkonderwijs een onderwijssoort is die overal tussenin valt als het gaat om de aandacht van beleidmakers. Het valt binnen het voortgezet onderwijs, maar ook weer niet helemaal omdat er veel praktijk in zit. Daarbij sluit het ook weer niet helemaal aan het MBO onderwijs.

We zijn zelf politieke monitoring gestart om er goed op te letten dat besluitvorming geen negatieve gevolgen heeft voor de leerlingen in het praktijkonderwijs. Eigenlijk kun je beter zeggen dat we de besluitvorming voor willen zijn. We willen er zo voor zorgen dat besluitvorming juist positieve in plaats van negatieve gevolgen heeft voor leerlingen in het praktijkonderwijs.

Een monitor is nodig om te zien welke koers er in de agenda’s wordt gevaren waardoor wij tijdig op de hoogte zijn en op ontwikkelingen in kunnen spelen. Daarnaast is ook handig om met een monitor bewegingen uit hoeken te kunnen spotten zodat je niet verrast wordt. Zo is een politieke monitor voor ons heel waardevol, belangrijk en zijn we er ook heel blij mee.

Welke onderwerpen waren de laatste tijd belangrijk om te volgen?
Uiteraard volgen we in alle politieke informatie alle ontwikkelingen rondom praktijkonderwijs zelf. Zo zetten we ons in voor een reguliere d financiering van het praktijkonderwijs. Op dit moment wordt het reguliere geld voor praktijkonderwijs deels gefinancierd door samenwerkingsverbanden. We vinden dit gek omdat het regulier onderwijs is.  We willen dus graag dat praktijkonderwijs op eenzelfde manier wordt bekostigd als bijvoorbeeld HAVO of VWO. We volgen alle ontwikkelingen dan ook op de voet.

Daarnaast volgen we ook wetgevingstrajecten rondom het (V)MBO – dat praktijkonderwijs erg raakt. Wetgevingstrajecten rondom alle praktijkgerichte onderwijssoorten zijn voor ons ook een belangrijk onderwerpen. Los van deze specifieke onderwerpen, zijn de sectoren die praktijkonderwijs raken ook belangrijk om te volgen, denk bijvoorbeeld aan de Metaalbranche.

Op dit moment volgen we nauw alle ontwikkelingen rondom het openen en het sluiten van de scholen. Dit is voor ons een groot agendapunt.

Hoe helpt Polpo in het volgen van ontwikkelingen?
Polpo helpt mij om het (zoek)werk veel gemakkelijker te maken. Ik krijg namelijk belangrijke ontwikkelingen direct in mijn mailbox, hier zit ook geen vertraging in. Het algoritme van Polpo helpt zodat ik alle informatie die ik nodig heb precies op maat krijg aangeleverd.

Daarnaast kan ik in het Polpo dashboard snel documenten opzoeken in plaats van eindeloos zoeken in alle Kamerstukken. Het is dus zowel een hele fijne signaalfunctie, als een omgeving waardoor ik niet in complexe websites hoef te grasduinen.

Wat ik tot slot nog graag wil zeggen is dat het erg fijn is dat we veel berichtgeving van aanpalende organisaties, zoals de Sociaal Economische Raad (SER), ook met Polpo kunnen volgen!