• Waarom doe je als zelfstandige aan politieke monitoring?

Een jaar geleden ben ik na 6 jaar vertrokken bij de D66 fractie. Ik werkte voor het Kamerlid Kees Verhoeven. Momenteel werk ik voor maatschappelijke organisaties die actief zijn in het digitale domein. Ik help hen om hun kennis en expertise over te brengen op politiek Den Haag. Als zelfstandige is Polpo dan heel fijn. Je krijgt tegen een relatief lage prijs heel veel in vergelijking met andere diensten en tools. Je volgt helemaal op maat wat er speelt, wat eraan komt en aan welk beleid er wordt gewerkt.

Een bekend belangenbehartigingzin is ook: op het juiste moment, bij de juiste persoon de juiste informatie aanleveren. En hiervoor is monitoring cruciaal.

  • Welke onderwerpen waren de laatste tijd belangrijk om te volgen?

We hebben in februari tijdens de campagne een verkiezingsdebat en een stembusakkoord georganiseerd. Nu volgen we de formatie en proberen we daar kennis en expertise van de organisaties waar ik voor werk neer te leggen. Daarnaast zijn er nog veel andere trajecten die we volgen. Zeker een aantal  Europese trajecten, denk aan: de Digital Services Agreement, de Digital Market Agreement, de AI Act.

Afgelopen maanden was er ook veel activiteit rondom de NCTV en de politie die onrechtmatig gebruik maakt van gezichtsherkenningscamera’s. Dan is het fijn om hier met Polpo meteen van op de hoogte zijn en bovenop de processen te zitten.

Het scheelt mij dan een hoop tijd. Tijd die ik kan steken  strategisch advies geven in plaats van websites verversen.

  • Hoe helpt Polpo in het volgen van ontwikkelingen?

In het begin is het even wennen van; krijg ik nu alles binnen. Daar was ik natuurlijk bang voor. Maar na een tijdje heb je daar het volste vertrouwen in en krijg ik uiteraard alles gewoon binnen.

Zo kan ik op die informatiestroom vertrouwen en weet ik als ik begin met werk meteen wat de laatste stand van zaken is. Zo heb ik nu veel meer tijd en ruimte om strategischer bezig te zijn met advies. Je moet weten wanneer wat binnenkomt en wat je ermee moet. Maar als je dus meer tijd bezig kan zijn met ‘wat moet je ermee’, zit daar ook een grote toegevoegde waarde van mijn tijd voor de organisaties. Zo zorg ik optimaal mijn tijd kan besteden om die organisaties te helpen.

  • Welk onderdeel van Polpo helpt jullie?

Als eerste helpt de updatefunctie via de e-mail mij om meteen op de hoogte te zijn van ontwikkelingen. Ik kan namelijk zelf helemaal instellen of ik onderwerpen direct wil ontvangen (wat ook echt direct is, dag en nacht) of dat ik onderwerpen mooi gebundeld op een bepaald tijdstip wil ontvangen. Het helpt mij om heel strak op de actualiteit te zitten, je kan er meteen op reageren.

Ook heeft Polpo een handige functie om zelf een updatemail te maken en deze te sturen naar de experts van de organisaties. Zo zijn alle inhoudelijke experts op de hoogte en kan ik deze nieuwsbrief voor hen heel tijd efficiënt maken.

Voor mijzelf is de agenda feature ook gewoon heel erg handig. Ik hoef nooit meer handmatig bijeenkomsten in mijn agenda te zetten. Je wilt toch al die procedurevergaderingen volgen en die kunnen nogal eens verplaatst worden. Het scheelt mij gewoon een hoop zorgen als deze automatisch voor mij worden bijgehouden en aangepast in mijn agenda.

Deze functies van Polpo schelen mij gewoon een hoop tijd, het voelt soms alsof ik een persoonlijke assistent heb.