Waarom doe je als WUR aan politieke monitoring?

Een organisatie als Wageningen University & Research (WUR) zit natuurlijk volop in het politieke krachtenveld. Zowel regionaal, landelijk als internationaal. Op landelijk niveau zijn we bijvoorbeeld druk met onderwerpen als stikstof en het hoger onderwijsbeleid. Wij proberen als WUR aan deze onderwerpen een bijdrage te leveren door middel van onze rapporten en dragen daarmee mogelijke oplossingen aan.

We doen aan politieke monitoring om rondom deze onderwerpen signalen op te kunnen pikken.  We kijken wat de opportune tijd is om een bepaald bericht naar de Kamer te sturen en waar kansen voor ons liggen.

Welke onderwerpen waren de laatste tijd belangrijk om te volgen?

We zijn actief op een vrij breed scala aan onderwerpen. Soms heel bewust, soms min of meer zelf ingevallen. Denk bijvoorbeeld aan de stikstofdiscussie die al bijna twee jaar speelt. Dit is een discussie waar wij veel op acteren. Ook ondersteunen we veel ministeries en andere partijen bij het zoeken naar antwoorden op allerlei vragen. We zien dat we  op het stikstofdossier steeds meer in een impasse komen. Wij  proberen de verschillende partijen zo goed mogelijk te bedienen met informatie en daarmee te zorgen dat de discussie op feiten gebaseerd blijft. Zo kunnen we als kennisinstelling een brug maken tussen alle betrokken partijen.

Ook zijn we actief op klimaatonderwerpen waar wij volop zaken voor het daglicht proberen te brengen. Biodiversiteit is zo’n onderwerp waar we veel mee bezig zijn.

Je zal het niet verwachten, maar we zijn ook actief op het onderwerp COVID-19. We kijken hierbij met name naar, hoe wij het noemen, ‘one health’. Hoe al die verschillende aspecten van de gezondheidszorg en diergezondheid, humane gezondheid en plantaardige gezondheid allemaal op elkaar inspelen.

Het is met Polpo gemakkelijk om de onderwerpen te volgen die in de marge vallen. Als bijvoorbeeld het onderwerp onderwijs speelt, die ook worden behartigd door de VSNU, houd ik het uiteraard wel met een schuin oog zelf in de gaten.

Hoe helpt Polpo in het volgen van ontwikkelingen?

Zeker op het gebied van stikstof maar ook op al die andere terreinen is er zoveel informatie beschikbaar. Dan is het heel fijn als een platform die informatie voor je naar bovenhaalt en door de doolhoven van de Kamers speurt. De informatie wordt mij heel keurig en overzichtelijk aangeleverd wat veel tijd scheelt.

Daarnaast kan je met Polpo ook zoeken, het biedt een archief. Je kan via het platform gemakkelijk zoeken naar informatie en haalt het veel sneller naar boven dan het op andere websites op te zoeken.

Zo is het voor mij een dankbare tool omdat ik zo heel snel op de hoogte ben van alle parlementaire ontwikkelingen.

Welk onderdeel van Polpo helpt jullie?

Polpo zoekt slim en geeft mij daarom updates die ik anders niet zou zien. Dit scheelt mij tijd, maar geeft mij ook meer werk (knipoog) omdat ik documenten uit onverwachte hoeken ook zie.

Je kan met Polpo helemaal zelf bepalen wat je volgt en kan daarmee een heel persoonlijk profiel samenstellen. Hier geeft het platform mij dan een overzichtelijke update van, waarin ik meteen zie wat de ontwikkelingen zijn. Helemaal geautomatiseerd.

Zo heb ik steeds weer informatie die ik anders niet wist en tot mij had kunnen nemen. Het scheelt mij gewoon heel erg veel tijd.