Waarom doen jullie aan politieke monitoring?

HollandBIO is een belangenvereniging, dat is net wat anders dan een branchevereniging. Wij zijn gericht op lobby en het bij elkaar brengen van het netwerk door bijvoorbeeld evenementen. Dit doen we om de sector nauwer te verbinden. We richten ons ook op de diensten die het leven van bedrijven makkelijker moet maken zoals gezamenlijke inkoopprogramma’s. De lobby doen we voor ruim 260 bedrijven inmiddels. Het mooie van die achterban is dat biotech heel breed is. Dit gaat van vaccinaties, eiwitten uit fermentaties tot kweekvlees, het is een heel palet aan bedrijven en onderwerpen. Dat proberen we met 12 collega’s zo goed mogelijk vorm te geven. We kijken voornamelijk naar welke onderwerpen en/of thema’s onze achterban tegenaan loopt.

We zijn niet consensusgedreven, dit is ook erg lastig met meer dan 260 bedrijven. Daarom hanteren we een koplopersstrategie. Bepaalde bedrijven zijn koplopers in hun vakgebied en lopen sneller tegen dingen aan omdat deze sector erg hard groeit. We zijn een schakel tussen beleid, bedrijven en de rest van de samenleving. We vertegenwoordigen die bedrijven naar de maatschappij en brengen de maatschappij naar deze bedrijven.

Lobby is de kern van wat je doet bij een belangenvereniging. Daarvoor moet je weten wat er in de samenleving en maatschappij speelt. Als je politieke beleidsprocessen wil beïnvloeden is het belangrijk om te weten wat daar speelt. Het is hartstikke nodig om je ogen en oren open te zetten en dus ook naar Politiek Den Haag te kijken. Monitoren is belangrijk omdat je input krijgt als public affairs professional om te kunnen wegen, duiden en inschatten of je iets met de informatie moet. Ook is het belangrijk om te analyseren of je aan het begin van een traject staat of verder bent in het verhaal. Biotechnologie is een sector die raakt aan heel veel verschillende wetten, regels en beleid. Daarnaast is er soms een stevige politieke en maatschappelijke discussie over de sector. Je kunt ook niet zonder eigenlijk.

Wat zijn voor jullie nu belangrijke onderwerpen om te volgen?

Zou bijna zeggen wat volgen we niet? Maar we maken er wel keuzes in. We volgen bijvoorbeeld dossiers op economische zaken en klimaat, landbouw, gezondheid, geneesmiddelen en vaccins. Dat zijn de brede containers waarin we kijken.

Daarnaast kijken we wat actueel is, urgent en waar plek is voor verbetering. Zo knelt de strikte houding van de overheid bij medicinale cannabisgeregeld, bijvoorbeeld bij de goedkeuring welke bedrijven dit mogen telen of aan patiënten in binnen- en/of buitenland mogen leveren. Twee jaar geleden zijn we hierover met de overheid in gesprek gegaan en nu zie je dat er een wetswijziging komt – relatief snel voor wat betreft wet- en regelgeving. En dat is de lange termijn, ook op korte termijn komt er hoognodige verandering.

Van onze achterban, als je echt kijkt naar de specifieke biotechbedrijven, is ongeveer 80% van de bedrijven startups of mkb’ers. Die zijn hard in ontwikkeling en daar ligt de prioriteit in het ophalen van geld en financiering. Waar wij dan voornamelijk op monitoren en lobbyen is het financieringslandschap van zowel publiek als het private aanbod. Welke fase van die ontwikkeling toereikend is, daar monitoren we echt nadrukkelijk op. Welke stappen zet de overheid in het groeifonds gaat, van InvestNL of hele specifieke financieringsinstrumenten.

Hoe helpt Polpo hierbij?

Wat we heel fijn vinden aan Polpo is dat het heel erg gericht is op hoe je als public affairs professional het beste deze tool kan gebruiken. Wat je vaak ziet bij het ontwikkelen van tools is dat de tool voorop staat. Daar zit natuurlijk een bepaalde technologie achter, maar dit is bijna de andere kant op geredeneerd. Polpo kijkt naar wat de eindgebruiker nu echt nodig heeft en hoe je het op een slimme manier inricht.

Wellicht is het een beetje van beide maar wat opvalt is dat het super gebruiksvriendelijk is. In het begin is het even uitvogelen hoe je een zoekopdracht het beste kan instellen en dat vraagt denkwerk. Dat scherpt je ook wel en brengt focus aan in je werk, maar daarna werkt het feilloos.

Voor ons veld is het zo gelaagd met wat er in EU speelt. Dan is het ook fijn dat je ook weet wat daar speelt terwijl we niet direct bezig zijn met de EU-commissie. We zijn wel echt een Nederlandse belangenvereniging, maar het is allemaal met elkaar verweven. Het fijne van Polpo is dat je het ook daarin terugziet. Je kan op deze manier op verschillende borden het schaakspel volgen.

Deze tool bespaart ladingen met tijd. Het is geen doen om alles handmatig te volgen en daar heb je echt een slimme tool voor nodig. Je gaat niet voor je lol tientallen pagina’s lezen, alleen als je je wilt verdiepen. Je komt door Polpo ook op nieuwe inzichten of ziet andere invalshoeken als beleid wordt besproken in andere beleidsdossiers. Hierdoor kan je bedenken om eventueel ook met een ander ministerie in gesprek te gaan.

Wat precies in Polpo helpt?

Je zou bijna alles willen zeggen, maar om concreet te worden: wat ons het meeste helpt is dat je direct een update in je mail krijgt. Je wordt er direct heen geleid wanneer het nodig is. Dus een directe, dagelijkse of wekelijkse update. Je wordt effectiever omdat het minder tijd kost en je meer ziet. Als je meer statistieken wil zien helpt de trendanalyse erg, als je het EU-veld wil zien hoe die dossiers met elkaar verbonden zijn, is dat ook inzichtelijk in het dashboard.

Jullie blijven ook stappen zetten door nieuwe functionaliteiten toe te voegen om de tool nog completer te maken. Het is ideaal dat dat blijft ontwikkelen en niet een statisch geheel is. En misschien nog wel het fijnste: jullie begrijpen je gebruikers, al is het omdat jullie zo benaderbaar zijn en je heel makkelijk even over en weer met elkaar meedenkt.