Polpo sprak met Hendrik-Jan Overmeer, verantwoordelijke voor de Strategic Communications & Public Affairs bij Deedmob, een social tech bedrijf dat oplossingen biedt voor vrijwilligersorganisaties om mensen te activeren, matchen en organiseren. Het gesprek ging over het belang van politieke monitoring binnen zijn afdeling en hoe Polpo hem daarbij op weg helpt.

Waarom is politieke monitoring zó belangrijk voor Deedmob?

Deedmob’s missie is om iedereen de beste vrijwilligerservaring te geven. Met zeven miljoen vrijwilligers in Nederland zijn wij een écht vrijwilligersland. Om al deze mensen in kaart te brengen, overzichtelijk te houden en te organiseren is technologie nodig. Deedmob biedt een technologische oplossing voor gemeenten, bedrijven en vrijwilligersorganisaties, zodat zij de juiste tools en middelen hebben om vrijwilligers te kunnen vinden, binden én inzetten. Onze technologie is daarnaast goed te gebruiken bij het meten van impact en het mobiliseren van mensen en groepen.

Vrijwilligers worden op veel vlakken ingezet, maar er wordt ook veel druk gelegd op het vrijwilligerswerk en de mensen die dit doen. Zij worden bijvoorbeeld ingezet als betaalde krachten niet kunnen, kijk bijvoorbeeld naar mantelzorg. Daar zitten ook veel risico’s aan. Het is voor ons dan ook erg belangrijk om te weten wat er speelt, of er programma’s waar wij op kunnen aansluiten en wat daarover wordt gezegd. Daarnaast is het voor Deedmob ook heel interessant als er nieuwe regelingen zijn voor lokale overheden, omdat wij voornamelijk samenwerken met gemeenten en lokale organisaties. Wij vinden het van belang om te weten waarover gesproken wordt, waar wij over mee kunnen praten en waar wij onze expertise kunnen laten zien.

Uiteindelijk is het voor ons heel belangrijk, om gewoon aan te sluiten bij projecten waar wij bij passen. Dat kan op expertise zijn, dat kan op technologie zijn, dat kan op heel veel verschillende manieren. Wij proberen onze expertise overal in te kunnen zetten en daarom monitoren wij.

Wat zijn voor jullie belangrijke onderwerpen om te volgen?

Er zijn verschillende overheidsprogramma’s zijn op het gebied van vrijwilligerswerk, zoals de maatschappelijke diensttijd, maar denk ook aan de WMO, dat is voor ons een erg belangrijke wet. Vrijwilligerswerk komt op veel verschillende plekken voor en over een verscheidenheid aan domeinen, bijvoorbeeld op eenzaamheid of binnen civiele participatie, maar je ziet ook veel vrijwilligers in de zorg.

Naast deze onderwerpen zijn ook de Sustainable Development Goals heel belangrijk voor ons. Wij willen graag weten of die omarmt worden binnen de overheid en op welke manier. Je ziet bijvoorbeeld steeds vaker dat gemeenten kijken naar de impact om bepaalde subsidies of regelingen toe te kennen en zij doen dat aan de hand van de SDG’s. Wij zijn daar groot voorstander van en willen dit ook alleen maar promoten.

Op welke manier helpt Polpo jullie bij het bereiken van jullie doelen?

Wij willen goed op de hoogte zijn, maar zijn met een klein team en moeten daardoor effectief aan de slag gaan. Moeten we goed omgaan met de middelen die we hebben, dus is het heel fijn om daar strak op te kunnen zitten. Polpo helpt daarin heel duidelijk en neemt heel veel werk uit handen. Je geeft aan wat je zoektermen zijn en kan die goed blijven volgen.

Het hebben van goed public affairsbeleid is op het juiste moment, op de juiste plek, bij de juiste persoon zijn en het juiste verhaal hebben. Hiervoor moet je écht wel op het juiste moment kunnen schakelen en daarom is informatie gewoon key. Polpo verzamelt enorm veel informatie, waardoor je eigenlijk één plek hebt waar je al nodige informatie kan vinden. Je wilt natuurlijk niets missen.

Welk aspect is het meest behulpzaam?

Het is erg prettig dat je iedere ochtend een overzicht krijgt met alle updates. Natuurlijk kijk ik ook verder en pak er andere nieuwsbronnen bij, maar feit dat je met Polpo al het Haagse gecoverd hebt, dat is gewoon echt heel fijn.