Wat doet Techleap precies en waarom is politieke monitoring belangrijk?
Techleap is een pionier in het stimuleren van de opschaling van techbedrijven in Nederland. Dit doen we door bijvoorbeeld de scale-up en deeptech ondernemers samen te brengen in een community en zo in contact te brengen met elkaar en faciliteren dat ze van elkaar leren om groei te versnellen, maar ook door actief bij te dragen aan het verbeteren van het vestigingsklimaat. Door initiatieven zoals het uitbrengen van rapporten zoals State of Dutch Tech, het delen van kennis, en het samenwerken met een breed scala aan relevante partners, waaronder de overheid, benadrukken wij de essentiële rol van een gunstig politiek klimaat voor technologische vooruitgang. “Wet-en regelgeving is een belangrijke enabler of disabler voor groei. Daarom is algemene politieke monitoring cruciaal om tijdig in te spelen op (kansen voor) verandering en het sentiment in de politiek goed te kunnen volgen.”
Hoe is Techleap ontstaan en wat is jullie missie?
De oorsprong van Techleap ligt in een duidelijke vraag vanuit het kabinet om het onderdeel Startup-Delta, gestart in 2015 met Neelie Kroes als voortrekker, als onderdeel van de startup policy agenda in Nederland te versterken. Onze missie is in de tussentijd ontwikkeld van het op de kaart zetten van startups en agenderen naar het ook faciliteren van het versnellen van hun groei door programma’s voor ondernemers, projecten met stakeholders en beleidsbeïnvloeding. Wij richten ons op scale-ups en deeptech bedrijven (veelal in een vroegere fase), waarbij we ons richten op hun unieke behoeften en uitdagingen voor het opschalen.
Hoe ondersteunt politieke monitoring jullie belangenbehartigingsproces?
Politieke monitoring biedt Techleap de mogelijkheid om te zien welke onderwerpen geagendeerd worden die relevant zijn voor de toekomst van tech in Nederland, zoals medewerkersparticipatie. Ook kunnen we ook terugzien of onze belangen erkend worden in kamervragen en dergelijke. “Politieke monitoring stelt ons in staat om tijdig op de hoogte te zijn van politieke vraagstukken en goed geïnformeerd te zijn over besluitvormingsprocessen die van invloed zijn op de groei van de techsector in Nederland.”
Welke onderwerpen zijn momenteel belangrijk voor jullie?
De brede focus van Techleap ligt op het verbeteren van het vestigings- en groeiklimaat voor Techbedrijven in Nederland. “Specifiek richten we ons op regulering, talent en kapitaal. Deze drie pijlers hebben de meeste impact op de groei van de sector”. Regulering geeft een indicatie van hoe een land de mogelijkheid biedt om innovaties te ontwikkelen en op te schalen. Qua talent houdt dit in dat binnenlands talent zich ontwikkelt door opleidingen, en dat internationaal talent wordt aangetrokken en vastgehouden. Daarbij moet de beschikbaarheid van kapitaal in alle fases aansluiten bij de founder journey. In het algemeen is het streven naar een open economie vooral belangrijk. Daarom is een “Nederland eerst”-houding een groot risico voor de technische sector.
Hoe helpt Polpo specifiek in het volgen van deze politieke thema’s?
Doordat wij een klein team zijn, hebben we zelf niet de capaciteiten om alles nauwkeurig te volgen. Als we de politiek niet actief zouden volgen vormt dit een groot risico omdat we dan per definitie te laat zijn en hebben we veel minder bereik. De manier van communiceren van Polpo sluit uitstekend aan bij techbedrijven in de sector en past Polpo fantastisch in de doelgroep. Dit is ook wat Polpo uniek maakt.