Wat doet SWOM precies en waarom is het voor jullie belangrijk om politieke ontwikkelingen te monitoren?
Bij Stichting SWOM, Stichting Studeren en Werken Op Maat, begeleiden we kwetsbare mensen naar een volgende stap in professionele ontwikkeling. Of het nu gaat om fysieke beperkingen zoals slechtziendheid of rolstoelgebonden zijn, of om psychische hindernissen zoals autisme of ADHD, wij helpen onze kandidaten graag bij het vinden van een passende plek in de samenleving, op basis van hun wensen en mogelijkheden. Dit doen wij middels maatwerk, we bieden een integrale holistische begeleiding aan voor de kandidaten. Het monitoren van politieke ontwikkelingen is hierbij essentieel voor SWOM omdat veel van onze kandidaten tegen structurele belemmeringen aanlopen die hun kansen beperken, politieke besluiten hebben vaak (in)direct invloed op deze ‘systeemdrempels.’ Het is van belang dat deze signalen uit de praktijk terecht komen bij belangenbehartigers, zoals beleidsmakers, politici, maar ook gemeenten, en het UWV om duidelijk te maken dat er iets moet en kán veranderen. Daar is een tool als Polpo fantastisch voor. Wij kunnen zo heel goed zien wat er speelt bij de thema’s waar wij ons mee bezighouden. We proberen het systeem te veranderen door beleidsmakers samen te brengen met de ervaringsdeskundigheid van onze doelgroepen. We zien ook dat er steeds meer vraag is naar wat er echt leeft in de samenleving, wat er speelt in de praktijk en hoe burgers regels en wetten ervaren. Om zo de arbeidsmarkt van morgen toegankelijker en inclusiever te maken.
Hoe helpt de politieke monitoring in het belangenbehartigingproces?
Politieke monitoring stelt ons in staat om relevante thema’s en wetgeving die invloed hebben op onze doelgroep te volgen, naast elkaar te leggen, en hier proactief op in te spelen. Zo zijn er bepaalde veranderingen in het beleid die een positief effect hebben op de kandidaten die wij helpen. Maar we zien ook dat bepaalde wetten in de praktijk de situatie voor onze cliënten verslechteren. Doordat je soms de bomen in het bos niet meer ziet hebben we veel baat aan Polpo. Zo kun je zien welke thema’s er in de politiek spelen en welke thematiek al geagendeerd is. Dit zorgt voor een dualiteit; je kunt waarnemen wat er binnen de politiek speelt en of dit ook in de praktijk terugkomt. En als dit niet het geval is, hoe kunnen we ervoor zorgen dat praktijkervaringen weer meer op de politieke agenda belanden? Een voorbeeld is het VN-handicapverdrag waarin Nederland zich in de kern committeert tot het willen zijn van een inclusieve samenleving, maar deze stappen moeten in de praktijk dan ook gezet worden. Dit zorgt voor een wisselwerking omdat alle beleidsbepalers onmogelijk van alles uit de praktijk op de hoogte kunnen zijn, en die rol vullen wij in als NGO.
Welke andere onderwerpen zijn voor jullie momenteel belangrijk om te volgen?
Naast het VN-handicapverdrag volgen we ook de maatschappelijke diensttijd (MDT). We hebben namelijk zelf de SWOM-Academie die hieraan gekoppeld is. Verder focussen we op een hoop onderwerpen die invloed hebben op de kansen van onze doelgroep, waaronder de Participatiewet, Banenafspraak en thema’s als arbeidsbeperking en het doelgroepregister. We volgen deze onderwerpen en de gevolgen hiervan. Verder nemen wij met SWOM deel aan veel gesprekstafels, werkagenda’s, bijeenkomsten etc. waarin we input leveren aan beleidsmakers, hierbij zijn thema’s als Loonwaardemeting, Arbeidsvermogen en Hybride werken erg relevant.
Hoe helpt Polpo bij het volgen van politieke thema’s?
Als team scannen wij Polpo dagelijks om te kijken of er veranderingen zijn in de voor onze relevante thema’s. Polpo is daarin echt een uitkomst; het brengt alle relevante informatie heel fijn bij elkaar op één platform. Vanuit diverse invalshoeken en bronnen kunnen we snel en efficiënt informatie verzamelen en vergelijken. Dit maakt het voor ons een stuk gemakkelijker om snel te reageren op politieke ontwikkelingen die onze doelgroep raken. Ook gebruiken we Polpo om te onderzoeken of een bepaald thema al eerder geagendeerd is, bijvoorbeeld tijdens debatten, deze informatie kunnen wij weer gebruiken voor onze werkzaamheden.
Heb je ook specifieke functies waarvan je zegt dit gebruik ik zelf veel, of zo gebruik ik het?
Het stelt ons verder in staat om dossiers op te bouwen rond terugkerende thema’s, waardoor het gemakkelijker wordt om informatie te beheren en te raadplegen wanneer dat nodig is. Je hoeft zo niet eindeloos stukken terug te zoeken op de website van de Tweede Kamer bijvoorbeeld. Dat scheelt, want zo kun je na verloop van tijd snel weer terugkeren naar de informatie in je eigen opgebouwde dossiers.